Oblíbili jste si kvalitní pravé sypané čaje? Poznejte ještě více z jejich krásy na našem webu. Vše o čajích pro čajomilce naleznete právě zde.

Vrcholní zástupci luxusních čajů - to jsou žluté čaje

Patříte mezi nadšence žlutého čaje nebo o něm slyšíte prvně? Představme si detailněji tento druh čaje.

O žlutém čaji

Žlutý čaj je velice cenný a nevídaný. Jeho původ sahá do Číny (někdy pojmenován také jako čínský čaj). Oproti černému čaji podstupuje pouze mírnou oxidaci vlivem vlhka a tepla (totožné i u bílého a zeleného čaje). U tohoto druhu čaje je pozoruhodné, že správná výrobní metoda byla dlouho zamlčována. Zpočátku byl upravován v klášterech buddhistických mnichů. Čajový nálev má zlatožluté zbarvení s nasládlou příchutí a medovou vůní.

Jelikož je příprava žlutého čaje kapitálově namáhavá (i vysoká pořizovací hodnota), vyrábí se málo. Při takovém obnosu ho docení pouze opravdoví milovníci čaje.

Účinky žlutého čaje

Žlutý čaj obsahuje oxidanty na přírodní bázi (zneškodňují volné radikály) a pozitivně účinkují na lidský organismus – hlavně na CNS (centrální nervová soustava) – povzbuzuje, zachovává pozornost, soustředění mysli a zmírňuje únavu. Prospívá také osobám, které mají potíže s trávicím traktem (ideální hlavně při ztráty chuti k jídlu).

Působí blahodárně na stav naší duše – eliminace vnitřní nervozity a tíživých dojmů. V neposlední řadě také ničí zdroje vysokého cholesterolu.

Oblíbené druhy žlutého čaje

Z populárních druhů žlutých čajů uveďme:

• Jun Shan Xin Zhen Silver Needle (skupina Stříbrné jehličky) – původ v Hunan; TOP 10 nejchutnějších čínských čajů. Sušení probíhá na pánvi a poté je zabalen do papíru. Následně se uskladní v nádobě a zakryje se navlhčenou látkou ze lnu. Nálev má žluté zabarvení a lehce kořeněnou příchuť.

Meng Ding Huang Ya Yellow Bud – oblast Meng Dingg (provincie Sečuan). Identická výroba jako výše zmíněný druh. Nálev je zelenožluté barvy s jemně pečeným aroma. Chuťově cítíme náznak ořechů a květinových tónů.

• Žlutý čaj Ruo Xiang – k dostání sbalené v listu banánovníku nebo bambusu (doschnutí + slabá oxidace). Nálev je zelené barvy s medově sladkou příchutí.

Z jiných druhů žlutých čajů si uveďme Huang Tan (čínská provinci Zhejiang), Da Ye Qing (č.prov. Guandgdong), Huoshan Huangya (č.prov. Anhui), Song Yang Yin Hou (č.prov. Zhejiang) aj.

Příprava žlutého čaje

Jaká je doporučovaná příprava žlutého čaje? Disponujete-li druhem vyšší jakosti, je vhodně věnovat péči preparaci a neopomenout ani takové faktory jako je konev a voda.

Čaj chystáme z balené neperlivé vody (možno i vodovodní, ale není ideální). Vodu na čaj nevařte v rychlovarné konvici. Doporučuje se kovová nádoba. Amatér sice nepocítí odlišnost, ale opravdový čajový labužník jistě.

Na 1,5 dl vody připadá 1 lžička. Čaj se zalévá při dosažení temperatury 80°C a louhuje se po dobu 3 – 5 minut. Čaje vysoké jakosti je možno zalévat vícekrát. Specifické číslo závisí na odrůdě žlutého čaje.