Oblíbili jste si kvalitní pravé sypané čaje? Poznejte ještě více z jejich krásy na našem webu. Vše o čajích pro čajomilce naleznete právě zde.

Uzdravující potěšení z přírody? Pravý zelený čaj!

Jste milovníky zeleného čaje? Je velice populární a má množství prospěšných vlivů na lidský organizmus. Podívejme se na něj detailněji.

Jste milovníky zeleného čaje? Je velice populární a má množství prospěšných vlivů na lidský organizmus. Podívejme se na něj detailněji.

O zeleném čaji

Zelený čaj je označován jako „opravdový“ čaj. Je typickým tím, že při jeho úpravě prochází nejmenší oxidací. Zelený čaj je velice populární v Koreji, Tchajwanu, Japonsku, Číně, na Středním východě a také se postupně rozšířil do České republiky a ostatních států Evropy. Sklizeň lístků čaje probíhá párkrát do roka a očesávají se zejména 2 vrchní lístky čajovníku a listový puk.

Po úrodě nastává sušení lístků – odstranění naturálních enzymů – obrana před zoxidováním antioxidantů a nedochází k likvidaci flavonolů (díky nim je čaj svěží příchuti).

Sušení se obvykle provádí na lískách z bambusu – pravidelné usušení. Přichází krok pražení – stabilizace chuti a aroma zeleného čaje. Lístky zeleného čaje se smotávají mechanicky – strojem (v některých výrobnách také rukodělné smotávání).

Pozitivní účinky zeleného čaje

Zelený čaj má četný kladný dopad na lidský organizmus. Má vliv zejména na trávicí trakt – podpora trávení. Je také prevencí před rakovinou žaludku.

Zelený čaj roztahuje cévy, prokrvuje řídící centrum těla (mozek) a ledviny. Pozitivně působí na vzpomínky (paměť), eliminuje kazivost chrupu. Je v něm obsažen kofein (povzbuzující účinky na lidské tělo) + 600 dalších látek obsažených v zeleném čaji. Na zmenšení stresu a pocitu odpočinku má přítomnost theaninu.

Antioxidanty uchované v zeleném čaji působí proti bakteriím a viditelné protizánětlivé znaky. Navrch urychlují látkovou výměnu v těle, a proto spalování tuků probíhá svižněji.

Oblíbené druhy zelených čajů

Generálně lze rozdělit zelené čaje na čínské a japonské – nejdůležitější zástupci. Oblibě se těší také zelené čaje cejlonské, Darjeeling, vietnamské a jiné.

Čínské zelené čaje

  • Longjing – proslulý druh čínského čaje (z Hangzhou); osobitý povrchní náhled; trh nabízí spoustu imitací tohoto čaje.
  • Gunpowder – velmi známý čaj (původem ze Zhejiangu; pěstován v celé Číně).
  • Lu An Gupian – vyhlášený čaj; povědomý také pod jménem „melounové semínko“.
  • Hou Kui – věhlasný čínský čaj; pojmenován také jako „čaj opičí“.
  • Quing Ding – původem z Tian Mu pod názvem „zelený vrcholek“.
  • Xin Xang Mao Jian – velice proslulý zelný čaj z Číny
  • Bi Luo Chun – věhlasný; původem z Dong Tingu; trh nabízí množství imitací tohoto druhu čaje.

Z ostatních nejznámějších čínský zelených čajů můžeme jmenovat Xun Wu, Tun Lu, Da Fang, Hyson, Rain Flower, Shui Xi Cui Bo, Hou Kui a mnoho dalších druhů.

Japonské zelené čaje

  • Banča – prezentuje hlavní kategorii zeleného čaje; obsahuje stopové množství kofeinu.
  • Senča – nejvíce rozšířený druh japonského čaje s rozdílnou jakostí.
  • Kabusé – totožné zpracování jako Sencha – rostliny čajovníku se 10 dní před sklízením zakryjí před světlem – čaj dostane sametovější příchuť.
  • Gjokuro – vysoká jakost; také se zakrývá (až na 30 dní před sběrem).
  • Mačča – zelený čaj v podobě prášku o vysoké kvalitě.

Z ostatních věhlasných zelených čajů z Japonska uveďme Kukiča, Tamarjokuča, Hódžica, Genmaiča a další druhy.

Příprava zelených čajů

Jaký je náležitý postup přípravy zeleného čaje? Nejprve přiveďte vodu k varu. Poté si naměřte kvantum čaje – ideální 1 – 2 lžičky / 250 ml vody. Čaj vložíme na dno konvice, kterou předem zahřejeme.

Jakmile voda začne vřít (lze vařit také v rychlovarné konvici), vyčkáme, než voda zchladne na 60 – 85°C (specifická teplota se odvíjí od druhu zeleného čaje). Vyšší jakost čaje = odolá vyšší teplotě. Co když čaj přelejeme moc vařící vodou? Potom čaj zhořkne a nebude chutný.

Máme-li čaj vychlazen na adekvátní teplotu, čaj zalijeme a zakryjeme. Louhujeme 2 – 5 minut. Se zeleným čajem lze připravit více nálevů. Teplota vody se časem stupňuje (jen do teploty 90°C). Dochází také k protahování louhovací doby.