Oblíbili jste si kvalitní pravé sypané čaje? Poznejte ještě více z jejich krásy na našem webu. Vše o čajích pro čajomilce naleznete právě zde.

Rozhodněte se mezi kvalitou a drahým smetím

Je čaj z nálevového sáčku výrazně horší než sypaný? Tuto otázku si dnes a denně pokládá a pokládalo spoustu lidí, kteří si hodlali dopřát opravdovou kvalitu.

Je lepší pít sypaný čaj nebo ten porcovaný z pytlíku?

A v současné době by se snad už nenašel nikdo, kdo by vyvracel nepsanou skutečnost – sypané lístky jsou sice tradice a mají je rádi hlavně fajnšmekři, ale i ze zdánlivě obyčejného sáčku připravíte vynikající nápoj.

Důkazem může být třeba pestrá paleta produktů internetových obchodů, kde se hodně často doklikáte k čaji v sáčcích – a rozhodně nejde o nic laciného a supermarketového, ale o věhlasné japonské čaje. Totiž, abyste rozuměli, problém tu není v tom, jestli je čaj sypaný nebo se louhuje ze sáčku, důležitější je kvalita čaje jako takového a hlavně způsob, jakým si jej připravíme.

Jedním dechem ale musíme dodat, že přeci jen bychom našli jisté rozdílnosti. Například, jaké šálky jsou vhodnější pro sypané čaje a jaké pro čaje z nálevových sáčků? Obecně se dá tvrdit, že varianta číslo dvě vynikne nejlépe ve skle nebo porcelánu, chybu neuděláme ani s nerezem. Naopak konvice ze slitin jednotlivých kovů už tak dobrá pro přípravu čaje nebude. Rozhodně se nebojme případných zdravotních komplikací, poznáme to totiž „jen“ na nepříliš dobré chuti nápoje. A ještě jedna věc – když chcete připravit čaj do termosky, třeba na celodenní výlet – nejprve jej louhujte v konvici, až potom přelijte.

Porcované čaje - tisíce různých tvarů

Co tvar nálevového sáčku? Ten může být v zásadě jakýkoliv, jestli je kulatý nebo hranatý tu absolutně nehraje roli. Podstatně důležitější však může být materiál, ze kterého je tento sáček zhotoven. Papírové sáčky totiž mohou požitek z čaje trochu poněkud znehodnotit, jak alespoň potvrdí mnozí odborníci na čajovou problematiku, naopak hedvábné sáčky jsou v tomto směru zcela neškodné.

Příprava čaje - dbejte na množství a teplotu vody

Teď se však pojďme věnovat čaji a jeho přípravě. Ta by neměla za žádných okolností probíhat ve studené konvici. Chuť čaje pak nevynikne jak má, a to v principu proto, že horká voda ve studeném prostředí poměrně rychle zchladne.

Stejně tak bychom se měli věnovat teplotě vody při zalévání čaje. Vroucí voda se sice hodí pro některé typy černých čajů, ale pro zelené nebo bílé čaje bude lepší připravit nálev s pomocí vody ohřáté na zhruba osmdesát stupňů Celsia. V praxi to znamená nechat konvici ještě zhruba minutu po dovaření vody stát a připravovat čaj až poté. A v neposlední řadě, důležité je i to, aby byla voda v konvici vždy čerstvá. Pokud ji zde necháte celý den a teprve poté budete připravovat čaj, nebude pak asi výsledek zrovna „to pravé ořechové“.

Velmi důležité je také dodržet dobu, po kterou by se měl čaj louhovat. Pokud ji totiž překročíme, do čaje se uvolní třísloviny, díky kterým náš oblíbený nápoj bohužel zhořkne. Příliš nám ani nepomůže, pokud zkusíme vymačkat sáček s čajem do šálku doslova do poslední kapky. Vše podstatné se totiž do čaje uvolnilo už v procesu louhování, takže nosíme takříkajíc dříví do lesa. Chcete například do čaje přidat oblíbený citron? Samozřejmě, v době chřipek a nachlazení je to více než úctyhodný krok. Ale pozor – vymačkejte ho až po samotném procesu louhování.

Pár slov závěrem? Inu, pokud si dáme dobře záležet a máme s přípravou čaje už patřičné zkušenosti, ani protřelý odborník nemusí poznat, jestli jsme použili sypanou směs nebo nálevový sáček. Důležité je hlavně dodržet předepsanou dobu louhování a teplotu vody.