Oblíbili jste si kvalitní pravé sypané čaje? Poznejte ještě více z jejich krásy na našem webu. Vše o čajích pro čajomilce naleznete právě zde.

Zpět k přírodě - připravte si šípkový čaj

Šípkový čaj patří mezi nejoblíbenější čaje mezi lidmi. Mnoho lidí ho pije jen tak na chuť a o jeho pozitivních účincích ani neví. To je ale chyba, kterou můžete nyní napravit.

Znáte čaj ze šípku?

Přečtěte si, jak si tento čaj připravit a jaké vlastně účinky na lidský organismus má.

Není snad nikdo, kdo by šípkový čaj alespoň jednou za svůj život neokusil. Patří mezi nejprodávanější druhy čaje. Je to dáno především jeho lahodnou chutí. Je opravdu chutný, a co víc, jeho pozitivní účinky jsou skutečně zázračné. Šípkový čaj můžete sehnat v klasických sáčcích v každém supermarketu.

Mnohem lepší a hlavně kvalitnější variantou je čaj připravený z čerstvých šípkových plodů. Šípky si na začátku podzimu může natrhat každý. Rostou u polních cest, luk, lesů. Pokud budete chtít z čerstvých šípků vařit čaj, nesbírejte plody, které se nacházejí u silnice.

Šípkový čaj – příprava

Šípků si teda může každý nasbírat tolik, kolik jen chce. Roste jich opravdu poměrně velké množství. Pokud si budete chtít nechat některé do zásoby, plody se dají usušit. Čaj se připravuje z celých červených plodů. Hlavní sběr je na podzim, před prvními mrazy. Nikdy nesbírejte promrzlé plody. Látky, které by měly plody obsahovat, jsou totiž již dávno pryč, a pokud byste chtěli takto promrzlé plody sušit, zplesnivěly by. Šípkový keř má pěkně ostré trny.

Proto při sběru plodů si dávejte pozor, abyste se neporanili. Doporučují se proto rukavice, ale i tričko s dlouhým rukávem. Šípkový keř je poměrně velký a ty největší plody se obvykle nachází na samém vrcholu. Sbírejte jen zdravé a na první pohled nepoškozené plody. Osušte je, pokud jsou mokré a následně nechte schnout. Pokud to počasí dovolí, tak na slunci. Doba sušení je poměrně dlouhá, asi jeden měsíc. Průběžně šípky kontrolujte. Najdete-li nějaký plod, který je špatný, okamžitě jej dejte pryč, aby se nenakazily i zdravé plody. Dostatečně suché šípky poznáte tak, že je rozdrtíte.

Předem usušené šípky rozdrťte a namočte do studené vody, v které je nechte odležet alespoň do následujícího dne. Na jeden litr vody budete potřebovat asi 20 g šípků. Jakmile budou šípky odleženy, postupně vodu zahřívejte. Pozor. Snažte se nedosáhnout bodu varu. Nálev sceďte. Podle chuti je možné dosladit, nejlépe medem. Může se vám zdát, že barva ani aroma není tak intenzivní. Ano, je to pravda, ale všechny potřebné látky jsou v čaji obsaženy.

Další možností, jak šípkový čaj připravit, je následující. Asi dvě hrsti sušených šípků nechce v jednom litru vody povařit. Doba vaření je asi 30 minut. Jakmile budete asi v polovině vaření, rozmačkejte plody a pokračujte ve vaření. Plody půjdou dobře rozmačkat, protože jsou již dostatečně rozvařené. Odvar sceďte přes husté síto. Budete-li chtít, tyto šípky můžete ještě jednou zalít litrem vody a celý proces opakovat.

Paradoxem je, že podruhé připravený nálev bývá mnohokrát lepší a lahodnější, než ten první. Takto připravený čaj již nemusíte nijak dochucovat. Je lahodný sám o sobě. Aroma i barva jsou intenzivnější, než jak tomu je v prvním způsobu přípravy. To je ovšem na úkor toho, že čaj ztrácí některé vitamíny.

Šípky – pozitivní účinky

Šípkový čaj je nejen lahodný, ale také prospěšný. Obsahuje velké množství látek, vitamínů, které lidské tělo potřebuje. V první řadě si zde uvedeme vitamín C, B1, B2, P, K. Čaj je možné konzumovat při onemocnění nervového systému.

Navíc má močopudné účinky a zvyšuje odolnost organismu a chrání ho před napadením nemocemi. Tyto pozitivní účinky jsou známé již od dob středověku a přetrvaly do dnes.

Kromě lahodného čaje si ze šípků můžete připravit džem, sirup nebo třeba víno. Vhodným lékem je také v boji proti paradentóze, či jiných onemocnění dásní.