Oblíbili jste si kvalitní pravé sypané čaje? Poznejte ještě více z jejich krásy na našem webu. Vše o čajích pro čajomilce naleznete právě zde.

Poznejte zdravou moc čaje z rooibosu

Představme si nyní čaj Rooibos, přestože se nejedná o čaj. Rooibos je řazen mezi čaje, protože je připravován totožně jako čaje.

Rooibos

Jedná se o bobovitou plodinu, ze které se produkuje čaj bylinný. Je původem z jižní Afriky a zhotovuje se z lístků a raných větviček. Setkáte se s ním jen v provincii Western Cape - v Cederbergu.

Sklizeň probíhá v měsících leden až duben. Je pěstován zejména v oblastech častých dešťů s lehce kyselou zeminou.

Pří úpravě se větvičky a lístky nasekají na malé dílky, které pak projdou procesem kvašení. Určité druhy jsou sušeny na slunečním světle – ponechají si zelené zbarvení. Zbylé zčervenají. Červený rooibos se vyznačuje nasládlejší příchutí. Rooibos zelený se podobá čaji zelenému.

Rooibos je obvykle vyráběn s různorodými příchutěmi – vanilka nebo karamel (dochucuje se červený rooibos); citrusy (dochucení zeleného rooibosu).

Můžou ho pít všichni – děti, staří lidé i gravidní a kojící ženy – není v něm totiž obsažen kofein.

Pozitivní účinky Rooibos

U rooibos bylo doloženo množství příznivých dopadů na lidské zdraví – obsažen vysoký počet užitečných látek pro organizmus (Fe, Cu, K, F, vit. C, kyselina fenolová, aj.).

Napomáhá při alergických záchvatech, má hojivé (pomoc při onemocněních kůže) a antioxidační účinky.

Je nedocenitelný pro osoby trpící hypertenzí a potížemi s cukrem v krvi. Také je ideální profylaxí proti karcinogenním nemocem.

Komplexně má kladný vliv na imunitu organizmu. Antioxidanty zničí volné radikály a také mají tu moc zmírnit průběh stárnutí.

Za pomoci látek querzitrin a querzetin (obsaženy v čaji) dochází v uvolňování serotoninu – pozvedá stavy úzkosti a deprese; pomáhá při insomnii, na únavy a únavový syndrom). Dokáže ulevit i od ne právě příjemných symptomů pre-menstruačního syndromu.

Blahodárné účinky má rooibos také na novorozence – vhodný při kolice, posilování funkce mléčných žláz – vhodný nápoj i pro budoucí matky. Setkáte se s ním i v kosmetice – přípravky eliminující akné a jiné vyrážky.

Příprava čaje rooibos

Nálev rooibos se připravuje shodně, jako když připravujete čaj černý. U rooibos je ovšem vhodné vařit vodou déle – lepší chuť. Na 250 ml (1 porce/šálek) připadá 1 vrchovatá čajová lžička. Poté se šálek s čajem zakryje a ponechá se 2,5 – 3 minuty louhovat. Nakonec se nálev scedí (pomocí cedníčku) a servíruje.

U nás se rooibos obvykle nedochucuje (ani sladit). Pouze v jižní Africe se každodenně popíjí s přídavkem cukru a mléka.