Oblíbili jste si kvalitní pravé sypané čaje? Poznejte ještě více z jejich krásy na našem webu. Vše o čajích pro čajomilce naleznete právě zde.

Stále populárnější lisované čaje - to je Pu Erh

Pu-erh se v našich luzích a hájích rozšířil teprve v posledních několika letech, ale mezi světovými čaji patří k těm vůbec nejtradičnějším. Například v Číně jej znají už nejméně po dvě tisíciletí a už v antických časech zde věděli, jak dokáže být užitečný pro lidské zdraví.

Pu-erh se v našich luzích a hájích rozšířil teprve v posledních několika letech, ale mezi světovými čaji patří k těm vůbec nejtradičnějším. Například v Číně jej znají už nejméně po dvě tisíciletí a už v antických časech zde věděli, jak dokáže být užitečný pro lidské zdraví.

Je pití čaje puerh účinné na nejrůznější nemoci?

Výrazné snížení počtu krevních lipidů, konec bolestem hlavy, účinná pomoc během období klimakteria. To je jen pár základních bodů, protože Pu-erh je skoro všelékem. Podle některých zdrojů dokáže podpořit hubnutí, působí jako prevence rakoviny a mimo jiné, jako snad asi každý čaj, usnadní trávení. Nejnovější výzkumy také prokázaly, že obsahuje řadu přírodních antibiotik.

Samotný nálev z tohoto čaje je odborníky pokládán za opravdový klenot. Díky klimatu čínské provincie Ju-nan dostal neopakovatelnou chuť, která je způsobena i nezvyklou metodou takzvané fermentace.

Odkud se k nám dostal tento výjimečný čaj?

Pu-erh se pravděpodobně jmenuje podle města, v jehož bezprostřední blízkosti se už dlouhá staletí pěstuje. Tato odrůda čajovníku se liší v mnoha ohledech od těch klasických, a to nejen vzhledem, ale například i metodou, kterou se zpracovává, než přijde do rukou konečného spotřebitele. Využívá se technologického postupu tzv. dodatečné oxidace, která může mít různě dlouhé trvání – několik málo dnů, ale klidně i půl roku. Po oxidaci je nutné všechny lístky důkladně protřídit, zbývající lístky poté napařit a ve finále pak slisovat.

Před slisováním ale ještě musí dojít k tzv. zavadnutí lístků, které jsou následně zahřáté na speciální pánvi. Lístky čajovníku se posléze srolují a usuší na přímém slunci. Je to celkem nestandardní postup, který zajistil Pu-erhu v pravém slova smyslu nesmrtelnost.

Pu-erh je zajímavý například i tím, že je o několik tříd tmavší než klasický černý čaj. Toto není jen planá fráze, pokud jej necháte louhovat v konvici trochu déle než je standardně zvykem, dočkáte se tak tmavého pití, že si budete říkat, zda v šálku před Vámi není spíše trocha kávy. Opravdu ale nejde o povedený žert majitele čajovny, ale holý a nevyvratitelný fakt, je to prostě speciální tmavý čaj. V dnešní době si můžete Pu-erh, stejně jako před pár tisíciletími, pořídit prakticky výhradně v pečlivě lisovaných kostkách. Ty se kdysi využívaly, podobně jako v našich zeměpisných šířkách třeba kousky jemně utkaného plátna, jakožto ceněné platidlo.

Objevte a zamilujte si unikátní chuť čaje puerh

Pu-erh se prezentuje hlavně zemitou vůní, výraznost chuti je pak určena zejména stylem přípravy a délce, po kterou se louhuje (což je také spíše otázka vkusu než nějakého předpisu). Na chuť jako takovou má velký vliv i datum výroby. A je to dosti podobné jako u tekuté révy, tady totiž platí také známé pravidlo, že čím je starší, tím chutná o poznání lépe a výrazněji. Slisovaný čaj tedy můžeme uskladnit třeba i na několik dlouhých let, protože pozvolna zraje. Moderní způsoby výroby ale umožňují, aby bylo možné získat opravdu kvalitní kostku Pu-erhu už po dvou měsících poctivé práce. To má samozřejmě vliv i na cenu konečného produktu, která je pro konečného spotřebitele o to příznivější.