Oblíbili jste si kvalitní pravé sypané čaje? Poznejte ještě více z jejich krásy na našem webu. Vše o čajích pro čajomilce naleznete právě zde.

Víte, jak dovést přípravu čaje k dokonalosti?

Připravit si čaj není tak snadné, jak se na první pohled jeví. Jistěže, příprava porcovaného čaje (sáčky), je celkem lehká, ale co si počít, pokud bychom si rádi vychutnali opravdu hodnotný čaj?

Jak připravit kvalitní čaj?

Připravit si čaj není tak snadné, jak se na první pohled jeví. Jistěže, příprava porcovaného čaje (sáčky), je celkem lehká, ale co si počít, pokud bychom si rádi vychutnali opravdu hodnotný čaj?

Příprava kvalitního čaje

Rádi byste si dopřáli šálek hodnotného čaje, ale nevíte si rady s jeho přípravou? Nejedni si z úpravy čaje vytvořili obřad, kterým se vyladí do milé harmonie a míru.

Příprava čaje spočívá také na druhu čaje samotném – rozdílně se připravuje čaj černý, bílý, zelený apod. V tomto článku se zaměříme na všeobecnou přípravu čaje vysoké jakosti.

Na co se tedy nejvíce soustředit při přípravě čaje?

Nádobí na čaj

Je dobré si na přípravu čaje pořídit náležité nádobí – šálky, podšálky, konvičky na čaj. Před zalitím čaje by konvice měla být předem zahřátá (propláchnout vařící vodou). Čaj je ideální pít z čajových mističek. Také je dobré mít k dispozici cedníček (sítko) – cedění čaje. Jaké sítko vybrat? Nejvyšší kvality jsou sítka keramická, ale poslouží nám i plastové (vyrobeno z plastu odolného proti vysokým teplotám). V posledních letech jsou populární také bambusová, pochromovaná aj. Sítko pokaždé řádně umyjte.

Pokud chcete zvláštní nádobí, lze zakoupit klasické čínské nádoby tzv. Zhong – širší šálek (250 ml), podšálek, poklička. Ovšem zde se setkáte s nemalými výdaji při koupi tohoto nádobí.

Pamatujte, že nádobí na čaj není vhodné umývat detergenty – vliv na příchuť čaje.

Specialisté radí skutečným nadšencům čaje mít k dispozici konvice 2 – louhování, dokončený nápoj.

O čaji

Zásadní je samotná volba čaje. V naší zemi je v dnešní době ohromná škála rozmanitých druhů. Jak tedy vybrat opravdu čaj vysoké jakosti? Hlavní je poohlédnout se po solidním obchodu. Při samotné volbě čaje se dívejte na jeho podobu, aroma a křehkost usušených lístků. Zvolit si lze z 2 variant – sypaný, porcovaný.

Při přípravě je čaj kladen do předem vyhřáté konvičky. Dávkujeme většinou 1 lžičku/1 šálek. Britové dávají 1 lžičku navrch pro konvičku.

Voda na čaj

Všímejte si i vody, ze které se chystáte čaj připravit. Ideální je sáhnout po vodě pramenité, ale lze použít také vodovodní vodu. Nedoporučují se destilované, minerální a teplé vody z vodovodu. Vodu můžete přivést k varu v rychlovarné konvici, ale lepší je ji uvařit klasickou formou v nádobě z kovu. Voda se nesmí svařit.

Ideální teplota a čas louhování čaje

Vroucí vodou se zalévá jen čaj tmavý. Další typy čaje se zalévají dle druhu čaje – zelený čaj (90°C, 60°C), polozelený (90°C, 80°C), černý (95°C).

Temperatura vody je zásadní. Rovněž je podstatný také čas louhování. I tady znovu záleží na daném čajovém druhu. Všeobecně se louhuje delší dobu čaj z celých listů než –li z dílků. Zelené čaje se louhují od 1 minuta – 4 minuty; černé čaje 3 minuty – 5 minut; polermentované čaje cca 5 – 7 minut.

Majorita čajů nevydrží opakované nálevy. Jen jisté zelené čaje vysoké jakosti můžeme zalévat několikrát.

Co bychom ještě o přípravě čaje měli vědět

Jakostní čaje není vhodné čímkoli sladit. Jestli-že potřebujete čaj oslazený, slaďte zlehka, aby nedošlo k zastínění chuti samotného čaje. Exkluzivní sypané čaje neochucuje ani citrónem. Ve Spojeném království je populární dochutit čaj mlékem.