Oblíbili jste si kvalitní pravé sypané čaje? Poznejte ještě více z jejich krásy na našem webu. Vše o čajích pro čajomilce naleznete právě zde.

Unikátní lahodná chuť snoubící se s tajemnou vůní

S chutí si dopřáváte lahodného šálku čaje? Popíjení čaje může být milou eventualitou, jak na okamžik „vypnout“ a oddat se relaxaci v současných horečných časech. Pochutnejte si také vy na kvalitním čaji oolong.

S chutí si dopřáváte lahodného šálku čaje? Popíjení čaje může být milou eventualitou, jak na okamžik „vypnout“ a oddat se relaxaci v současných horečných časech. Pochutnejte si také vy na kvalitním čaji oolong.

O oolong čaji

Oolong je druh čaje, který se těším oblibě. V čínském jazyce se mu říká Wu-lung. Čaj má polozelené (přechod mezi černým a zeleným čajem) až žlutozelené zbarvení. Určité typy oolongu se oxidují více, další méně. Oxidace je reakce, která působí na nespočet atributů čaje (také na množství kofeinu). Oolong čaj se vyznačuje nasládlou příchutí.

Produkce tohoto čaje probíhá zejména v Číně. Trhu poskytuje mnoho variant čaje. Vedle ryzího oolong čaje lze zakoupit také s chutí květů broskve, pomeranče, s mléčným náznakem apod.

Oolong se netěší takové zvyklosti ve své výrobě jako je tomu u ostatních populárních čajů. Globálně je produkce polofermentovaných (polokvašení)čajů pracná a rozvinuta byla až v polovině století devatenáctého.

Sklizeň čajových lístků oolong probíhá tehdy, kdy jsou zcela zralé – uchování originální chuti. Poté se lístky ponechají uvadnout na slunečním svitu a následně probíhá polofermentace. Dochází k přetřásání lístků ve válcích z bambusu, dokud se nenaruší buněčná blána. Čajové lístky se pak započnou okysličovat (oxidace). Proces okysličování je pozastaven, když kraje lístků začnou červenat. Po oxidaci probíhá sušení lístků.

Pozitivní účinky oolong čaje

Oolong má nespočet pozitivních efektů na lidský organizmus – dáno zejména antioxidanty zneškodňující v organizmu volné radikály. Volné radikály mohou být příčnou závažného onemocnění – rakovina. V oolong čaji je obsaženo také mnoho vitamínů (K, B, E, C, A) a minerálních látek (karoten, K, Ca, F, Zn).

Oolong je doporučováno pít pro předcházení růžných onemocnění a posilu organizmu. Je prokázáno, že popíjením tohoto čaje dochází k regulaci tlaku krve, pozitivní vliv na trávicí trakt a jiné zažívací problémy. Komplexně upevňuje také schopnost organizmu bránit se před nepříznivými vlivy.

Ženy (a není jich málo) pijí oolong čaj pro redukci tělesné hmotnosti. Vlivy v této sféře jsou zapříčiněny tím, že čaj umí zrychlit látkovou výměnu v těle a tak se tuky odbourávají mnohem svižněji – menší množství uložených tuků.

Oolong v sobě zahrnuje i saponiny – protizánětlivé a protirakovinné účinky. Dále obsahuje alkaloidy – posílení organismu.

Oblíbené oolong čaje

Nejpopulárnějšími druhy polozelených čajů jsou u nás zejména:

Shui Hsien („Vodní víla“) – nejproslulejší z polozelených oolong; posilující výsledky; původ v Číně (provincie Fu-tlen); dlouhodobý na skladování – vhodný pro více nálevů; více oxidovaný (než jiné oolongy) s aromatem a chutí orchideje; zabarvení nálevu je světlé hnědé.

Tie Guan Yin (Železná bohyně milosrdenství) - čínská provincie Fujian; více nálevů; aromatický a lahodná příchuť.

• Formosa Cui Yu – ostrov Tchaj-wan; nepatrná květová vůně (po violkách); vícenálevový; v granulovaných svitkách; zabarvení nálevu je zářivě žluté.

Příprava oolong čaje

Čaj oolong je vhodné zalévat vodou o 60°C – 70°C. Doba louhování je nanejvýše 2 minuty. Čaje vysoké jakosti se mohou louhovat opakovaně – louhovací doba se časem protahuje (s každým nálevem posun o 15 – 20 vteřin). Konkrétní způsob může být odlišný dle individuálních druhů čaje.

Populární je příprava čaje rituální metodou Kung-fu cha. Klasickými nádobami pro přípravu čaje oolong jsou tzv. gungfu nebo zhong nádoby.