Oblíbili jste si kvalitní pravé sypané čaje? Poznejte ještě více z jejich krásy na našem webu. Vše o čajích pro čajomilce naleznete právě zde.

Vychutnejte si čisté přírodní zdraví z pohankového čaje

Pohanka zatím ještě nepatří mezi úplně běžné suroviny každé domácnosti, ale postupem času si získává stále více příznivců. Je to dáno hlavně jejími blahodárnými účinky, které nesporně má.

Pohankový čaj

Pohanka zatím ještě nepatří mezi úplně běžné suroviny každé domácnosti, ale postupem času si získává stále více příznivců. Je to dáno hlavně jejími blahodárnými účinky, které nesporně má. Navíc připravit si pohankový čaj není nic složitého a zvládne ho i malé dítě. Na následujících řádcích se dočtete, jaké vlastně účinky pohanka má, ale také přesný postup přípravy.

Pohankový čaj – příprava

Jak již bylo naznačeno, nejedná se o žádný složitý postup, který by se měl někdo složitě učit. Jakmile se rozhodnete čaj připravit, musíte mít oloupanou a přebranou pohanku.

Pohanku na pánvici opražte. Míchejte a pražte do té doby, až pohanka začne pukat. Pokud okamžitě nespotřebujete opraženou pohanku, je možné ji uskladnit v uzavřené nádobě a odložit na jindy. Na jeden hrnek čaje si připravte asi dvě lžičky pražené pohanky.

Dejte ji do šálku a zalijte asi 200 ml vroucí vody. Jakmile bude odvar vychladnutý, slijte ho. Nápoj je připraven ke konzumaci. Pohanka se dá opakovaně použít.

Spaření je možné dokonce až dvakrát a stále bude mít nápoj velmi neobvyklou příchuť. Po spaření je možné pohanku sníst. Při přípravě tudíž nemáte žádný odpad.

Pohanka – její účinky

Pohanka je plná látek, které jsou blahodárné pro lidský organismus. Jsou to zároveň látky, které tělo potřebuje pro své běžné fungování. Jsou to například látky jako vláknina, draslík, zinek, železo, vápník, rutin, měď, cholin, selen nebo třeba mangan. Kromě toho jsou v pohance obsaženy i vitamíny B1, B2, C a E.

Rutin je velmi speciální látka, která napomáhá zlepšovat pružnost cév, zabraňuje tvorbě krevních sraženin. Kromě toho působí jako prevence proti ateroskleróze.

Asi největší předností pohanky je to, že působí jako prevence proti cévním poruchám. Zpevňuje totiž žilní stěny. Je vědecky prokázáno, že snižuje riziko infarktu myokardu, mrtvice, či trombózy. Pokud pohanku skombinujete se lněným semínkem, můžete si tak úspěšně léčit hemeroidy. Pohanka má výbornou schopnost odvádět z těla vlhkost, což je ovšem doprovázeno nepříjemným pocením.

Výhodou je ale to, že se z těla poměrně snadno odvádí škodlivé látky. Alergici by ale měli být na pozoru. Někteří lidé jsou totiž na rutin alergičtí. Chcete-li pohanku konzumovat ve větším množství, měli byste si zjistit, zda na tuto látku nejste alergičtí. Alergickou reakci poznáte snadno.

Projeví se jako ekzém. V neposlední řadě musíme vyzdvihnout, že se dá pohanka využít jako prevence v období chřipek a nachlazení. A nakonec jen zmiňme detoxikační účinky na lidský organismus.