Oblíbili jste si kvalitní pravé sypané čaje? Poznejte ještě více z jejich krásy na našem webu. Vše o čajích pro čajomilce naleznete právě zde.

Objevte tradiční přípravu čaje obřadem kung-fu

Dopřát šálek čaje si lze u snídaně, ale i jeho popíjením si lze navodit pár minut klidu a naprostého uvolnění. Vytvořte si také vy z pití čaje sympatický obřad. Chystání čaje se může stát skutečně rituálem. Nasvědčuje tomu také čajový obřad zvaný Kung Fu.

Dopřát šálek čaje si lze u snídaně, ale i jeho popíjením si lze navodit pár minut klidu a naprostého uvolnění. Vytvořte si také vy z pití čaje sympatický obřad. Chystání čaje se může stát skutečně rituálem. Nasvědčuje tomu také čajový obřad zvaný Kung Fu.

Slovní spojení Kung Fu

Řekne – li se „Kung Fu“, ve většině případů si vzpomeneme na bojové umění Číňanů. Slovní spojení ovšem nesouvisí jen s bojovým uměním. „Kung Fu“ značí vrchol, znamenitost, dovednost, obratnost,…Tedy určitý um, kterého člověk nabývá po dlouhém období výcviku a procvičování.

Dějiny čaje a čajového rituálu Kung – fu je velmi letitá. Takto se popíjel čas už před 5000 lety. Kdy v Číně panoval rod Ming.

Kouzlo čajového obřadu

Čajový rituál Kung-fu má svůj půvab podobající se až magičnosti. Kdokoli, kdo ho zažije, si užije milé chvíle relaxace a harmonie. V průběhu ceremonie se čas pozastaví. Je třeba, aby vše bylo pokojné a mělo svá pravidla a soulad. Stručně řečeno je čajový rituál protikladem současného životního stylu.

Rádi byste byli součástí čajového rituálu Kung-fu? Není třeba vycestovat až do Číny. Také v ČR naleznete čajovny, které ho občas organizují. Pravda ale je, že klasická čínská čajová ceremonie je ojedinělá. Koná se v rodinném kruhu, ale mnohokrát je spojován s návštěvníky.

Potřeby na čajový obřad Kung Fu

Pokud si chcete sami uspořádat reálný čajový rituál Kung-fu, je potřeba několik věcí – čajové moře, čajový džbánek, čajové konvičky, sítko na čaj, čajové mističky (+ podložky pod ně), lžičku, kleštičky, jehlu, násypku, čicháčky (+ podložky), čajové utěrky a dózy. Veškeré jmenované předměty lze koupit v charakteristické čínské čajové sadě. Buďte ovšem přichystáni na to, že se jedná o poměrně drahou záležitost.

Popis čajového obřadu

V prvním stádiu nazývaném „rozehřát konvici a rozžhavit misku“, se miska vypláchne vařící vodou (odstranění potenciální špíny).

Následuje krok „vážit si dobrého čaje“. Zde se oceňuje podoba lístků čaje, jejich aroma a jiné odlišnosti.

Poté přichází na řadu krok zvaný „černý drak vstupuje do paláce“. Čajová konvička se naplní čajem (za pomoci násypu a čajové lžičky).

Pak se čaj zalije vodou (do náležité výše). Respektujte teplotu, která se liší dle druhu čaje. Toto stádium se jmenuje „zalévat ze vznášející se konvice“.

A na řadu přišla etapa „jarní vítr laská tvář“. V průběhu této etapy dochází k zlikvidování nadbytečných lístků čaje kolem krajů konvičky. Konvička na čaj se uzavře.

Stádium „nesmrtelný se dvakrát okoupe“ je popisována jako vylévání čaje do džbánku a poté do čicháčků a misek. Čaj se ponechá louhovat a následně se slévá.

Takto došlo tedy ke zrodu prvního nálevu, který se vylévá (nepije se). Tato etapa nese název „letící mraky, tekoucí řeky“. Opět zalijeme čaj vodou o příslušné teplotě a vylijeme do džbánku – fáze „znovu zalíti jarní pramen“. Následně se čaj vlije do čicháčků – „zalévat čicháček“.

Poté je zde „drak a Fénix přinášející štěstí“. Co si pod tímto vybavit? Jedná se o usazení čajových misek na čicháček spodkem nahoru. To vyjadřuje harmonii mezi manželským párem. Čicháček se pak opět obrátí – „kapr se obrací“.

Finálním stádiem je tzv. „zdvořile ctít vonný čaj“, kdy se čicháček nepatrně pozdvihne. Při tomto úkonu pozorujeme zbarvení čaje, jeho aroma a čaj se následně popíjí. Nezbytné jsou minimálně 3 napití (loky) – 1. krátký, 2. o něco delší, 3. utváří doznívání chuti.