Oblíbili jste si kvalitní pravé sypané čaje? Poznejte ještě více z jejich krásy na našem webu. Vše o čajích pro čajomilce naleznete právě zde.

Odhalte krásu vázaných květinových čajů

Viděli jste již někdy kvetoucí čaj? Jedná se typ čaje, který rozkvete přímo před vašima očima v konvičce. Určitě byste ho měli okusit.

Kvetoucí vázané čaje

Rozkvétající čaj nám přináší další ojedinělý zážitek z popíjení čaje. Proč včetně uspokojení chuťových buněk nedopřát blaho také svému zraku?

Kvetoucí čaj poskytuje opravdu interesantní výjev. Působí decentně – drobná kulička vyrobena ze sušených lístků a květů čaje. Po zalití tohoto malého zázraku vařící vodou dojde k rozpuku překrásného květu.

Rozkvět trvá přibližně do 10 minut. Květ za květem vám poskytne originální inscenaci.

Vázání kvetoucích čajů

Pro Evropu jsou rozkvétající svázané čaje novotou. Čína ho ale produkuje už od poloviny předešlého století.

Své kořeny mají vázané čaje v provincii Yunnan (čínsko-laoské + čínsko-vietnamské pomezí). Jejich produkce později doputovala také do ostatních provincií. O tyto čaje je obrovská poptávka.

Na produkci vázaného čaje se využívají lístky vysoké jakosti čínského Čajovníku, ale i z rozkvětu Pestrovky kulovité, lilií, ibišků, podzimní chryzantémy, všelijaké druhy jasmínu a Vonokvětek-Osmanthusů.

Ke sklizni čajů dochází pokaždé v ranních hodinách. Následně jsou sešity nití s květem. Čaje, které neobsahují kvítko, se jmenují jen vázané čaje. Pokud je květ součástí, jedná se o rozkvétající čaje.

Čaje jsou sešívání do všelijakých podob. Doba sešití jedné formy zabere cca 1 – 10 minut (dle náročnosti vzhledu). Když je vše sešito, čaje projdou oxidací. Poté proběhne usušení a upečení.

Nejpopulárnější vázané čaje (bez květiny) v České republice jsou Keemun Peony – Hon Mu Dan (Černý ježek) nebo China silvery strawberry – Sin To Cha (Stříbrná jahůdka).

Příprava kvetoucího čaje

Pro potěchu oka, pro které jsou rozkvétající čaje vytyčeny, je ideální čaj zalít ve skleněné nádobě (sklenice, konvice). Existují různé typy tohoto čaje a každý s sebou nese pokyny na uchystání.

Obecně se nedoporučuje zalévat rozpukající čaje vroucí vodou – lístky bílého či zeleného čaje – po zalití vroucí vodou dochází k odstranění určitých kvalit. Dokonalá teploty pro přípravu se pohybuje kolem 70°C – 80°C. Zelené čaje není dobré louhovat příliš dlouhou dobu.

Z kvetoucích čajů lze připravit několik nálevů, aniž by došlo ke snížení jakosti či ztráty vlastností. V tomto případě ale čas louhování protáhněte.