Oblíbili jste si kvalitní pravé sypané čaje? Poznejte ještě více z jejich krásy na našem webu. Vše o čajích pro čajomilce naleznete právě zde.

Účinná bomba na chřipku? Čaj z cibule

Na trhu existuje nepřeberné množství různých druhů čajů. Zákazník si může vybrat přesně takový, jaký si přeje. Některé druhy čajů jsou vhodné při nachlazení, jiné při bolestech, další využijete při migréně.

Uzdravte se díky cibulovému čaji

Proti nachlazení si můžete vybrat hned z několika druhů čajů a jedním z nich je právě čaj cibulový. A není to jeho jediné využití. Patří sice mezi méně časté druhy, což je velká škoda, ale i tak je velmi účinný. Nyní se můžete sami přesvědčit.

Cibulový čaj – jak ho připravit

Asi nemusíme nikomu vysvětlovat, z čeho se cibulový čaj bude připravovat. Ano je to cibule. Dále si připravte vroucí vodu cibule má svou specifickou chuť a ne všem zrovna chutná. Pokud ale i přesto chcete čaj vyzkoušet, můžete si ho dochutit podle své libosti.

Můžete si vybrat z hned několika způsobů, jak cibulový čaj připravit. Nyní si představíme dva nejčastěji používané. Na první postup budete potřebovat dvě oloupané, středně velké cibule. Ty nakrájejte na jemno a vložte do půllitrového hrnku. Ten následně zalijte vroucí vodou. Čaj nechte na dobu asi 15 minut louhovat. Kousky cibule sceďte.

Postup druhého způsobu je velmi podobný. Dvě cibule opět oloupejte a nakrájejte. Vložte je do hrnce, do kterého přidejte litr a půl vody. Následně přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte 10 – 15 minut. Po vaření sceďte.

Jak už bylo zmíněno, čaj můžete dochutit. Doporučuje se cukr nebo med. Med je ovšem zdravější a na slazení čajů se doporučuje více, než klasický cukr. Sladidlo by se mělo ale do čaje přidat až tehdy, když je čaj malinko vychladlý, čímž se minimalizuje ztráta některých látek. Trpíte-li kašlem, tak si dávejte pozor na med. Ten totiž by mohl vyvolat dráždění ke kašli. Zmírnění dráždění dosáhnete tím, že si dáte lžičku másla nebo se napijete mléka. Dalším dochucovadlem je například citronová kůra, zázvor nebo třeba skořice.

Cibule – léčivé účinky

Kombinace prvků, které jsou obsaženy v cibuli, je velmi zajímavá a neobvyklá. Jsou to látky, které jsou prospěšné pro lidský organismus. Jsou to látky jako například draslík, vápník, fluor, železo, sodík. Prvky, které cibule obsahuje, jsou bohužel nestálé. Znamená to, že při sušení nebo jakékoliv tepelné úpravě, mizí. Výbornou schopností cibule je ale to, že usnadňuje vykašlávání. Je to dáno tím, že lidské tělo vylučuje sirné látky a silice za pomoci zvýšené tvorby hlenu. Navíc cibule je schopna pročistit průdušky od hlenu, který je starý a hustý. Kromě kašle je dobré cibuli užívat i při virózách, chřipce, horečkách nebo zánětu nosohltanu. V posledních zmíněných případech je dobrým doplňkem cibulového čaje rum.