Oblíbili jste si kvalitní pravé sypané čaje? Poznejte ještě více z jejich krásy na našem webu. Vše o čajích pro čajomilce naleznete právě zde.

Poznejte vůně a chutě oblíbených černých čajů

Černý čaj je v České republice obvyklý. Patříte i vy, mezi příznivce hrnečku černého čaje? Nastiňme si o něm několik informací.

Černý čaj je v České republice obvyklý. Patříte i vy, mezi příznivce hrnečku černého čaje? Nastiňme si o něm několik informací.

O černém čaji

Černý čaj se od jiných populárních hodnotných čajů (oolong, bílý nebo zelený čaj) odlišuje tím, že absolvuje delší oxidaci. Je produkován z lístků Camellia sinensis (jako výše zmíněné odrůdy). Avšak v černém čaji je obsaženo větší množství kofeinu a má intenzivní aroma. Po dobu uskladnění neztrácí černý čaj své aroma (setrvává až pár let).

Jestli budete pátrat po černém čaji v Číně, nenechte se mýlit. Setkáte se s ním totiž pod jménem čaj červený.

Jak dochází k výrobě černého čaje? Nejprve dojde ke sklizni lístků rostliny, které se následně ponechají procesu zavadnutí. Méně hodnotné lístky čaje se rozdrtí, řezají a smotávají. Ty poté ústí do sáčků na čaj. Jejich produkce probíhá mechanizovaně. Manuální úprava se provádí u čajů vyšší jakosti.

Lístky čaje projdou procesem oxidace – stanovuje jakost čaje. Následně se lístečky suší a klasifikují dle rozměrů a jiných rysů.

Účinky černého čaje

Za pomocí oxidace, které černý čaj při výrobě podléhá, obsahuje vyšší množství kofeinu. Díky tomu má čaj povzbudivý dopad a je tedy nedocenitelný zejména při mentální práci nebo stresu. Je prospěšnější než hrnek kávy. Povzbudivé účinky má na svědomí i vitamín B1 (obsažen v černém čaji).

Černý čaj má příznivý vliv také na lidskou duši. Je schopen zlepšit vaše rozpoložení, pomáhá při žaludečních problémech, úbytek cholesterolu v krvi, redukce míry glukózy a dobrý antioxidační efekt.

Oblíbené druhy černého čaje

Všeobecně rozeznáváme čtyři typy černého čaje. Jedná se o granulované, práškové, listové a lisované čaje. Nejvyšší jakosti se těší čaje listové – listy velké a střední velikosti. Převážně jsou smotané do protáhlých a úzkých trubiček. Práškové a granulované čaje mají syté zbarvení a intenzivní příchuť. Ovšem mají skoro nulovou vůni.

Uveďme si nejpopulárnější typy černého čaje. Patří sem:

Indické čaje

Darjeeling – nejvyšší jakost na světě; vysoké ceny. Koupíte ho s detailním značením. Opatrní ovšem buďte u směsic, které se nejednou prodávají pod názvem Darjeeling. Je charakterizován světlejším zbarvením a mandlovo-květovou vůní.

• Assamský čaj – oranžový až červený nálev sladové vůně. Jeho určité typy jsou značeny jako „Irish Breakfast“.

• Sikkimský čaj – známější teprve od 80. let 20. století. Je osobitý a blízký Darjeeling, ale vyznačuje se slabším aroma.

• Nilgiris – původ v jižní Indii; téměř nearomatický; chutí obdobou čajů cejlonských.

Čínské čaje

• Kimunya – originální typ; moc se neprodává. Je složkou směsice „English Breakfast“. Vyznačuje se červeným zbarvením nálevu a intenzivním aroma.

Lapsang Souchong – upravován v pecích; doplněn vůní z jehličnatých lístků.

• Yunnanský čaj- ojedinělá příchuť; temně hnědé zbarvení a pozoruhodná vůně.

Lze koupit také všelijaké směsice černých čajů.

Příprava černého čaje

Jaký je řádný postup úpravy černého čaje? Jistěže myslíme přichystání čaje v sypané podobě (přelít pytlík s čajem není žádná věda). Hodnotný sypaný čaj se má chystat z lahodné jakostní vody. Voda z kohoutku není právě vhodná. Pokud ji i tak použijete, naplňte tedy konvici vodou studenou. Ideální je ale zvolit balenou vodu (neperlivou). Vodu lze přivést k varu ve varné konvici na elektriku, ovšem mnohem lepší je na přípravu kovová nádoba.

Kvantum černého čaje záleží zcela na vás. Zpravidla se užívá 1 čajová lžička / 1 čajový šálek. Pokaždé zalévejte čaj vroucí vodou, jinak se neuvolní veškeré látky, které jsou v čajových lístcích obsaženy. Čaj se louhuje po dobu 2-6 minut.