Oblíbili jste si kvalitní pravé sypané čaje? Poznejte ještě více z jejich krásy na našem webu. Vše o čajích pro čajomilce naleznete právě zde.

Ochutnejte skvostné zástupce vznešených bílých čajů

Rádi pijete bílý čaj, nebo se moc v jednotlivých čajích neorientujete a ani netušíte, co si pod názvem „bílý čaj“ vybavit? Přibližme si tedy bílé čaje.

Rádi pijete bílý čaj, nebo se moc v jednotlivých čajích neorientujete a ani netušíte, co si pod názvem „bílý čaj“ vybavit? Přibližme si tedy bílé čaje.

O bílém čaji

Bílý čaj je velmi slabý. Je typický svou nasládlou vůní a báječnou příchutí. Původ má v Číně (popíjel se již před 1200 roky). Jisté období byl privilegiem čínských panovníků (císařů). Nedávno se začal těšit oblibě i v naší zemi. Sympatiemi se přibližuje čaji zelenému, který je u nás populárnější.

Pěstění bílého čaje je pracné. Tento druh čaje se rodí úpravou nerozvitých lístků čaje rostliny Camellia sinensis. Lístky čaje mají původ v množství čajových typů. Sběr lístků se provádí ručně a pouze konkrétní dobu v roce. Nikterak nedochází k jejich úpravě. Jsou jen ponechání procesu zavadnutí a následně dochází k jejich sušení slunečními paprsky. Nepečou se ani nedochází k oxidaci. Právě proto si zachovávají svou exkluzivní kvalitu.

Pozitivní účinky bílého čaje

Bílý čaj má prospěšný vliv na zdraví člověka. To má na svědomí pestrá škála antioxidantů, které z lidského těla odplavují volné radikály, které mohou mít za následek vznik všelijakých onemocnění. Antioxidanty v bílém čaji zamezují předčasnému procesu stárnutí, organizmus je více imunní před bakteriemi a jinými nežádoucími vlivy, podporují redukování míry cholesterolu a hypertenzi, ovšem jsou i profylaxí proti jistým typům rakoviny a onemocnění srdce a cév.

V tomto druhu čaje jsou také obsaženy látky, které determinují tvorbu a rozmnožování buněk tuku. Z toho důvodu je ideální pro osoby se zvýšenou hmotností nebo ty, kteří by rádi svou váhu zredukovali.

Zásluhou aminokyseliny L-theanine příznivě působí na lidskou psychiku a je schopen korigovat stres. Studie potvrdily, že pomocí katechinů v bílém čaji probíhá redukce přítomnosti zubního kamene a paradentózy.

Oblíbené druhy bílého čaje

V obchodě se setkáme s mnoha druhy bílého čaje. Větší část z nich má svůj původ v Číně. Specifikujme si proslulé a nejpopulárnější druhy. Patří mezi ně:

• Darjeeling – špičková jakost; jeden z nejdražších čajů.

Pai Hao Ying Zhen (v překladu „Bílý vlas“ nebo „Stříbrná jehla“) – luxusní a populární čaj; patří mezi TOP 20 nejlepších čínských čajů; vyznačuje se žlutooranžovým zabarvením nálevu, sladší chutí a svěžestí.

• Pai Mu Tan King – jemná a zvučná příchuť; lze několikrát louhovat (až 10x).

• Shou Mei (v překladu „Starcovo obočí“) – nálev silnější (sběr probíhá později); blahodárné účinky na funkci jater; intenzivně žlutý nálev s jemnou sladší chutí. Tento druh představuje primární kategorii bílého čaje.

Pai Mu Tan – bílá pivoňka; lahodný čaj; cenově přijatelnější. Občas s výskytem také mladých rozvinutých čajových lístků. Příznivé účinky na bronchitidu nebo astma. Čajové lístky obsahují vysokou hodnotu stříbrného chmýří. Vyznačuje se světle žlutým zbarvením nálevu.

Příprava bílého čaje

Jaký je příslušný postup přípravy bílého čaje, abyste si jeho exkluzivní příchuť užili co nejvíce?

Nejprve přivedeme vodu k varu a následně ji ponecháme přibližně na 80°C zchladnout. Pak čaj zalijeme. Doba louhování je cca 3-5 minut.

Určité bílé čaje se smějí zalévat několikrát, ale to se odvíjí od jejich jakosti. Velmi hodnotné čaje se můžou přelít 5x – 10x.

Pokud si chcete vychutnat jeho vytříbenou příchuť, čaj ničím neslaďte. Bílý čaj je sám o sobě přívětivě sladký.